You are here: HomeShendetiShtatzaniaCfare roli luajne hormonet gjate shtatzanise?

Cfare roli luajne hormonet gjate shtatzanise?

Publikuar ne Shtatzania Tuesday, 30 July 2013 09:39

Gjate shtatzanise grate pesojne shume ndryshime fizike dhe emocionale.Hormonet gjate shtatzanise luajne nje rol thelbesor per keto ndryshime.Ato gjithashtu kontribuojne ne disa simptoma te bezdisshme te shtatzanise.Gjithashtu keto hormone jane pergjegjese per rritjen dhe zhvillimin e foshnjes gjate kohes se shtatzanise.

 

1.Gonadotropin chorionic

Sapo veza dhe sperma bashkohen,nje hormon i quajtur gonadotropin chorionic prodhohet.Ky hormon eshte kryesisht pergjegjese per simptomat e hershme te shtatzanise duke filluar me periudhen e lodhjes dhe te vjellave.Hormoni gonadotropin chorionic sekretohet nga indet placentale dhe kjo shkakton lirimin e vazhdueshem te progresteronit nga corpusi lutiem.

 

2.Progesteroni eshte nje hormon kryesor i cili prodhohet nga placenta gjate shtatzanise.Ky hormon ruan funksionalitetin e placentes dhe pengon levizjen e papritur dhe kontraksionin e mitres.Me perparimin e shtatazanise dhe ky progesteron rritet.Niveli i rritjes prek muskujt dhe con ne urth dhe aciditeti.

 

3.Estrogeni

Estrogeni eshte pergjegjes per shkelqimin e shtatzanise.Ne shtatzani eshte i sekretuar nga placenta dhe kryesisht synon te stimuloje prodhimin e progesteronit gjate muajit te nente te shtatzanise.Nje rol i rendesishem i estrogenit eshte te lehtesoje maturimin e mushkerive,melcise,veshkave dhe eshtrave te kockave tek foshnja.

 

Hormone te tjera

Hormoni placental lactogen luan nje rol te rendesishem gjate shtatzanise.Ajo lehteson zhvillimin e fetusit dhe gjendrave te lactacionit.Ky hormon prodhohet nga placenta.

Oxytocin eshte nje hormon qe prodhohet gjate shtrirjes se qafes se mitres.Ky lehteson procesin e tkurrjes se mitres.

Calcitonin eshte hormoni i dobishem ne metabolizmin e kalciumit.Parandalon kalciumin e kockave te  hyjne ne sistemin e gjakut.

Lini nje koment