You are here: HomeKurioziteteTe tjeraFotot "Selfie" klasifikohen zyrtarisht si crregullime mendore

Fotot "Selfie" klasifikohen zyrtarisht si crregullime mendore Zgjedhur

Publikuar ne Te tjera Tuesday, 08 April 2014 11:12

Shoqata Amerikane e Psikiatërve (APA) konfirmoi zyrtarisht atë që shumë njerëz e kanë menduar edhe vetë: t'i bësh foto vetes vazhdimisht është një çrregullim mendor. APA e bëri këtë klasifikim gjatë takimit të bordit të drejtorëve të vet në Çikago. Çrregullimi quhet Selfitis dhe përkufizohet si ndëshirë obsesive dhe kompulsive për t'i bërë foto vetes dhe për t'i postuar ato në median sociale si një mënyrë për të kompensuar mungesën e respektit për vetin dhe për të mbushur një hendek në intimitet.


APA tha se ka tri nivele të këtij çrregullimi:
Selfitis i lehtë: kryerja e fotove vetes së paku tri herë në ditë por jo për t'i postuar ato në median sociale.
Selfitis i rëndë: bërja e fotove së paku tri herë në ditë dhe postimi i çdo fotoje në median sociale.
Selfitis kronik: dëshirë e pakontrollueshme për t'i bërë foto vetes vazhdimisht dhe për t'i postuar ato në median sociale më shumë se gjashtë herë në ditë. Sipas APA, megjithëse aktualisht nuk ka kurë për këtë çrregullim trajtimi i përkohshëm është i disponueshëm përmes Terapisë Conjiktive të Sjelljes (CBT). Lajmi tjetër i mirë për ata që jetojnë në SHBA është që kjo terapi mbulohet nga kujdesi shëndetësor universal i njohur si Obamacare.

Lini nje koment