You are here: HomeKurioziteteNatyra & KafshetA eshte e projektuar lekura e gjarprit?

A eshte e projektuar lekura e gjarprit? Zgjedhur

Publikuar ne Natyra & Kafshet Monday, 28 April 2014 10:34

Gjarperinjte nuk kane gjymtyre per te levizur, prandaj u duhet nje lekure e forte qe t 'i beje balle forces se vazhdueshme te ferkimit. Disa lloje ngjiten ne trungje te vrazhda pemesh, kurse lloje te tjera e germojne strofullen ne rere te ashper. Cfare e ben lekuren e gjarprit kaq rezistente?

Shqyrto faktet: Lekura e gjarperinjve mund te ndryshoje ne trashesi dhe strukture nga njeri lloj ne tjetrin. Gjithsesi, lekura e te gjithe gjarperinjve ka nje te perbashket: eshte e forte nga jashte dhe sa vjen e behet me e bute nga brenda. Cfare dobie sjell kjo? " Materiali qe eshte i forte nga jashte, por qe gradualisht behet me elastik nga brenda, eshte ne gjendje ta shperndaje forcen goditese ne nje zone edhe me te madhe"- thote studiuesja Mari-Kristin Kajn. Struktura unike e lekures se gjarprit krijon nje ferkim te mjaftueshem ndermjet trupit dhe tokes, qe e lejon gjaprin te levize. Ne te njejten kohe, e shperndan njetrajtesisht presionin nga guret e mprehte, qe ta demtoje sa me pak lekuren. Rezistenca eshte jetesore, pasi gjarperinjte e nderrojne lekuren vetem cdo dy ose tre muaj.

Materialet me karakteristike te lekures se gjarprit mund te jene te dobishme ne fushen e mjekesise, per shembull, ne prodhimin e implanteve artificiale jo te rreshqitshme dhe tejet rezistente. Gjithashtu, makineria e konvejerit qe imiton strukturen e lekures se gjarprit, mund te kerkoje me pak lubrifikues ndotes per ambientin.

 

Si mendon? A erdhi lekura e gjarprit ne evolucion? Apo eshte projektuar?

Lini nje koment