You are here: HomeKurioziteteMistere & HistoriKush eshte "kumbara" e monedhes tone, Lek

Kush eshte "kumbara" e monedhes tone, Lek

Publikuar ne Mistere & Histori Tuesday, 04 June 2013 10:27

Deri me 1912, Shqiperia perdorte Lira Turke, valuten Otomane. Pas pavaresise, nje periudhe e kaosit politike vonoi paraqitjen e nje value kombetare deri me 1926. Gjate kesaj kohe, shume valuta te jashtme qarkulluan, vecanerisht ato te Unionit Monetar Latin.Para leter u prodhuan gjate kesaj kohe.Kartemonedhat u prodhuan per Beratin, Gjirokastren, Korcen,Shkodren dhe Vloren.

 

Leku shqiptar per here te pare eshte futur ne perdorim nga mbreti Ahmet Zog ne vitin 1924.Emertimi vjen per nder te Aleksandrit te Madh, mbretit shqiptaromaqedonas, qe ndryshe quhet dhe Leka i Madh nder shqiptaret.Ka qene ne prerje ari, argjendi dhe bronz. Sipas biografeve te Mufit Libohoves, ka qene pikerisht ai qe ka propozuar emrin Lek gjate kohes qe ushtronte detyren e Ministrit te Financave.Mufit Libohova lindi ne vitin 1876 dhe vdiq ne vitin 1927.Rrjedh nga oxhaku i vjeter i familjes Libohova qe per shume kohe gjate Perandorise Otomane kane sunduar Janinen.Ai ka qene kryeminister i Shqiperise gjate nje periudhe te shkurter gjate viteve 1913-1914.Gjithashtu ishte themelues i Bankes se Shqiperise.Ka lene edhe nje number veprash me permbajtje historike e juridike.

Lini nje koment